VPN’s zijn een goede manier om je online activiteiten privé en veilig te houden, maar wist je dat ze in sommige landen niet zijn toegestaan? In deze blogpost bespreken we de landen waar het gebruik van een VPN verboden is. Houd in gedachten dat hoewel het gebruik van een VPN technisch gezien niet illegaal is. Het kan leiden tot problemen met de overheid of met internet service providers. Als je van plan bent om naar een van deze landen te reizen, zorg er dan voor dat je je VPN thuis laat en let goed op wat je online doet!
Waarom landen het gebruik van een VPN verbieden
Er zijn verschillende redenen waarom landen het gebruik van VPN’s verbieden. Eén van de grootste redenen is dat een VPN kan worden gebruikt om overheidscensuur te omzeilen. In China bijvoorbeeld, heeft de overheid strenge controles ingesteld op wat burgers online kunnen doen en zeggen. Door een VPN te gebruiken kunnen mensen in China toegang krijgen tot websites en diensten die normaal door de overheid worden geblokkeerd.
Verboden VPN landen
VPN in China verboden?
Het gebruiken van een VPN in China is technisch gezien illegaal en mensen kunnen hiervoor flink beboet worden. De overheid heeft deze activiteit voor alsnog meestal door de vingers gezien. Maar de laatste jaren is het gebruik van VPN’s soms ook wel hard aangepakt, dus je kunt het beste voorzichtig zijn als je er een in China wilt gebruiken.
VPN in Rusland verboden?
Rusland is de afgelopen jaren hard opgetreden tegen het gebruik van VPN’s. In 2017 werd een nieuwe wet aangenomen die alle internetproviders verplicht websites te blokkeren die VPN-diensten aanbieden. Deze wet is bedoeld om te voorkomen dat mensen VPN’s gebruiken om toegang te krijgen tot verboden websites, zoals websites die nieuws bevatten buiten de politieke standpunten van Rusland.
Als je een VPN in Rusland wilt gebruiken, moet je er een vinden die niet door de overheid wordt geblokkeerd. Dit kan moeilijk zijn, en het is het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en helemaal geen VPN te gebruiken als je in Rusland bent en gewoon goed op te letten wat je online doet.
VPN in Wit-Rusland (Belarus) verboden?
Ook Wit-Rusland is hard opgetreden tegen het gebruik van VPN’s. In 2019 werd een wet aangenomen die ervoor zorgt dat alle internet providers de toegang tot websites van VPN aanbieders blokkeren. De zogenaamde “antitrustwet” is gericht tegen mensen die VPN’s gebruiken om toegang te krijgen tot verboden informatiebronnen, zoals nieuwswebsites die een andere overtuiging hebben dan het beleid van de regering.
VPN in Noord Korea verboden?
Noord-Korea is een van de meest gesloten landen ter wereld, en het gebruik van een VPN is er streng verboden. Als je betrapt wordt op het gebruik van een VPN, kunt je strenge straffen opgelegd krijgen, zoals gevangenisstraf of zelfs executie.
Als je van plan bent om naar Noord-Korea te reizen, zorg er dan voor dat je je VPN thuislaat en wees zeer voorzichtig met wat je online doet.
VPN in Turkmenistan verboden?
Turkmenistan is een ander land waar het gebruik van VPN’s streng verboden is. Ook dit heeft voornamelijk met nieuws censuur te maken.
VPN in Oeganda verboden?
Oeganda is het nieuwste land dat hard optreedt tegen het gebruik van VPN’s. Hier werd in 2019 een wet aangenomen die het aanbieden van VPN diensten verbied. Ook in dit land worden internet providers verplicht om de toegang tot websites van VPN diensten te blokkeren.
VPN in Iran verboden?
Iran heeft een lange geschiedenis van censuur, en het gebruik van VPN’s is daarop geen uitzondering. Het is bekend dat de regering websites blokkeert die VPN-diensten aanbieden. Bovendien staat de regering er ook om bekend mensen die VPN’s gebruiken te controleren en te vervolgen.
Als je een VPN in Iran wilt gebruiken, moet je heel voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat je alleen een vertrouwde en gerenommeerde VPN-dienst gebruikt. Het is ook belangrijk deze alleen voor essentiële doeleinden te gebruiken. Let goed op wat je online doet, want de overheid kan meekijken.
VPN in Turkije verboden?
Turkije heeft ook stappen ondernomen om het gebruik van VPN’s te verbieden. In 2016 is de regering begonnen met het blokkeren van websites die VPN-diensten aanbieden. Dit is waarschijnlijk een reactie op het gebruik van VPN’s om toegang te krijgen tot verboden websites. Zoals websites met nieuws dat niet strookt met de politieke opvattingen van Turkije.
Om een VPN in Turkije te gebruiken, moet je er een vinden die niet afgeschermd is door de regering. Dit kan moeilijk zijn en het is daarom het beste om uiterst voorzichtig te zijn met het gebruik van een VPN in Turkije en het alleen te gebruiken voor essentiële doeleinden.
VPN in Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) verboden?
De Verenigde Arabische Emiraten is een ander land waar het gebruik van VPN’s verboden is. De regering heeft veel VPN-dienstverleners geblokkeerd, en het is illegaal om een VPN te gebruiken in het land. Als je betrapt wordt op het gebruik van een VPN, kun je een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.
Als u een VPN in de Verenigde Arabische Emiraten wilt gebruiken, probeer er dan een te vinden die nog niet geblokkeerd is door de overheid. Dit kan moeilijk zijn en het is het beste om het gebruik van een VPN in de VAE gewoon helemaal te vermijden en voorzichtig te zijn online.
VPN in Oman verboden?
Een minder bekend land dat sterk optreed tegen het gebruik van VPN’s is Oman. Ook in dit land heeft het met censuur te maken en wil de regering niet dat burgers makkelijk toegang hebben tot bijvoorbeeld nieuws sites met andere politieke standpunten.
Wat als je een VPN gebruikt in een verboden land
Als je een VPN gebruikt in een land waar het verboden is, kun je boetes of andere straffen opgelegd krijgen door de overheid. In sommige gevallen kan ook internet worden afgesloten door je internetprovider. Als je naar een land reist waar het gebruik van een VPN verboden is, lees je dan goed in over de gevolgen en wees je bewust van wat je doet online.